Partner-relatietherapie

Wanneer ga je in partner-relatietherapie?

Een relatie kan gaandeweg veranderen. Door gebeurtenissen zoals het krijgen van een kind, het verliezen van een baan, ruzie in de familie, ziekte, of een affaire, kan er veel druk op de relatie komen te staan. In de relatie sluipt (ongewenst) een patroon van hoog oplopende spanning of toenemende verwijdering en kilte. Het lukt niet altijd om zelf of met elkaar uit zo’n uitputtend patroon te komen.

Relatietherapie heeft tot doel om dit hinderlijke patroon te veranderen zodat jij en jouw partner weer toekomen aan dat wat jullie wensen van de relatie, samen of toch los van elkaar.

Indien jullie ouders zijn, is een zekere mate van afstemming ook van belang voor de kinderen. Om die reden is het raadzaam om bij een (dreigende) scheiding in partner-relatietherapie te gaan, of bij moeilijkheden met een samengesteld gezin in gezinstherapie te gaan. 

Hoe werkt het?

Door vragen te stellen en te luisteren naar wat jullie wel én niet zeggen, tracht ik in korte tijd te achterhalen wat jullie hindert en verbindt in de relatie. Zo komt er zicht op het patroon dat de relatie verstoort. Door het vergroten van het begrip en de onderlinge afstemming kunnen jullie het patroon veranderen en verder op de weg die jullie willen.

In mijn werkwijze heb ik oog voor de omgeving van jou en je partner en wie of wat daarin belangrijk is. Dit wordt systeemtherapie genoemd. Systeemtherapie is uitgebreid onderzocht en blijkt een effectieve manier van werken. 

Hoe verloopt een sessie?

Het is belangrijk dat relatietherapie plaatsvindt in een setting waarin je vrij kunt spreken. Elke relatie is anders en niets menselijks is ons vreemd. Om die reden vind ik het belangrijk dat we in het kennismakingsgesprek een ‘klik’ ervaren van waaruit we de therapie kunnen voortzetten. Na het kennismakingsgesprek volgen meerdere gesprekken met als doel:

  • Verhelderen van het patroon
  • Verbeteren van de afstemming
  • Inzicht vergroten in het eigen aandeel
  • Veranderen van het patroon

Meestal is een aantal gesprekken voldoende om het patroon te verhelderen. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om tot afstemming te komen en het patroon te veranderen. Na het kennismakingsgesprek besluiten we of we met elkaar de therapie voortzetten.

Gesprekken zijn mogelijk op de dinsdagavond.

Ja, ik wil een gesprek